Зошто јајцето е симбол на Велигден

Зошто јајцето е симбол на Велигден

пред 2 години

Вапсувањето јајца за Велигден има своја симболика. Приказната се заснова и на самиот концепт на празникот – новиот живот. Исус Христос воскресна и се врати од мртвите и со тоа започна неговиот вечен живот.

Јајцата во многу култури и традиции се симбол на живот, раѓање и плодност. Оваа симболика целосно се вклопила во обичаите за овој празник. Но, има и такви коишто велат дека јајцето е симбол на гробот во кој било закопано телото на Исус, а со неговото кршење точно на полноќ се симболизира отворањето на гробот и излегувањето на Исус од него.

Дури и боите имаат свои значења. Црвената која е најчеста, ја означува крвта на Исус, сината е боја на вистината, зелената на плодноста, жолтата на светлината која доаѓа со неговото воскресение…

Црвена – пожртвуваност, пасија, Исусова крв
Виолетова – симбол на страданието на Исус
Розова – љубовта кон Исус
Зелена – надеж и вечен живот
Жолта – ослободување и светлина

Традиционално декорациите се само од јајца од кокошка, а модернизте верзии вклучуваат и украси од пластика, чоколадни јајца, пилиња и зајачиња, гнезда. Но, оние што држат до традицијата сметаат дека само вапсаните јајца се доволни за да се одбележи овој голем христијански празник. Многу домаќинства ги вапсуваат јајцата исклучиво во црвена боја.

Share
Scroll to Top