Состојки:
Основа: 120 гр путер, 210 гр шеќер, 4 јајца, сок од 1 портокал, 1,25 дл мед, 180 гр брашно, 1/2 кесичка прашок за пециво, 100 гр ореви.
Замрзнување:
– 120 гр шеќер
– 1 портокал (сок)
Подготовка:
Сомелете ги оревите, а потоа изматете ги белките додека не се стегнат, додавајќи малку сол. Исцедете го сокот од портокал во посебен сад. Со миксер измешајте го омекнатиот путер со шеќерот, па една по една додадете ги жолчките. Во смесата додадете го исцедениот сок од портокал и млекото и убаво измешајте. Во изматената смеса додадете ги брашното и прашокот за печиво, малку по малку, потоа јаткастите плодови и белката, нежно, но со рака, додека не се соединат сите состојки. Загрејте ја рерната на 180 степени. Во кружен сад за печење премачкајте со путер, истурете ја смесата и печете околу 25 минути. Додека колачот се пече, исцедете го сокот од друг портокал и додадете шеќер, добро измешајте. Откако ќе се излади колачот прелијте го со глазурата и оставете го во исклучена рерна уште десетина минути додека колачот не го впие целиот сок. Кога ќе се излади, исечете го и послужете.