Кучињата од Чернобил го отвораат патот до лек за рак

Кучињата од Чернобил го отвораат патот до лек за рак

пред 2 недели

Дивите кучиња кои живеат во зоната на Чернобил развиле отпорност на рак со текот на годините, покажа најновото истражување на американските истражувачи.

Кучињата, кои мутирале по нуклеарната несреќа во Чернобил, развиле геноми отпорни на рак, кои би можеле да бидат клучни за да им помогнат на луѓето во борбата против смртоносната болест. Во студијата објавена минатата недела, научниците од Принстон открија дека дивите животни се способни да мутираат и да ги преживеат високите нивоа на радијација што ја погоди областа по експлозијата на нуклеарниот реактор во централата во Чернобил во 1986 година, што стана најлошата нуклеарна несреќа во светот во историјата, пишува Њујорк пост.

Луѓето ја напуштија областа откако експлозијата ослободи радијација што предизвикува рак, а зоната од 1.000 квадратни километри беше опколена за да се спречи понатамошна изложеност. Сепак, дивите животни кои се вратиле во оваа област, вклучително и глутниците диви кучиња, не се засегнати од хроничната изложеност на радијација. Еволуциониот биолог и екотоксиколог Кара Лав, вработена во лабораторијата Шејн Кембел-Стејтон на Универзитетот Принстон, проучува како мутираните кучиња еволуирале за да преживеат во радиоактивна средина од 2014 година, кога таа и нејзиниот тим влегле во зоната на исклучување во Чернобил.

Тимот им стави огрлици со ГПС уреди на дивите кучиња и опремени со дозиметри на зрачење, и често им земаше крв за да го разбере нивниот одговор на зрачењето. Тие им помогнале да имаат увид каде се кучињата и колку биле изложени на радијација, а врз основа на нив дознале дека кучињата биле изложени на 11,28 милиграми зрачење дневно, што е повеќе од шест пати повеќе од дозволената граница. Имунолошкиот систем на дивите кучиња од Чернобил изгледаше различно од оној на обичните кучиња – сличен на оној на пациентите со рак кои се подложени на терапија со зрачење.

Според извештаите, оваа најнова студија би можела да биде клучна за истражување на тоа како генските мутации кај луѓето би можеле да ги зголемат шансите за преживување од рак. Дивите кучиња од Чернобил, за кои се смета дека се потомци на милениците на поранешните жители, исто така може да имаат слична отпорност на рак, иако тие не биле проучувани на ист начин како нивните диви роднини. Кучињата беа во областа веднаш по катастрофата и подобро се адаптираа од другите видови, како што се птиците, кои доживеаја екстремни генетски дефекти како резултат на токсичното зрачење. Студијата покажа дека дивите кучиња се борат против ракот слично како и луѓето, но истражувањето беше прекинато прво поради пандемијата на Ковид-19, а потоа и од конфликтот во Украина.

Share
Scroll to Top