Нанетите е племе кое живее на минус 50 и патува илјадници километри секоја година

Нанетите е племе што живее на минус 50 и патува илјадници километри секоја година

пред 1 година

Помеѓу Белото Море и полуостровот Тајмир живеат Ненетите, племе наречено Јуруци, а нивниот начин на живот фасцинира од неколку причини. Еден од нив е преживување во сурова средина, на многу ниски температури. Годишно, Ненетите поминуваат две илјади километри за да мигрираат од летните на зимските пасишта, преместувајќи ги своите кампови.

Во зима, Ненетите живеат јужно од реката Об, а потоа се движат кон северот на полуостровот Јамал, каде што имаат летни пасишта. Полуостровот Јамал, кој е опкружен со Арктичкиот океан, на ненетички јазик значи „раб на светот“, што открива нешто за тој регион, каде температурите паѓаат до минус педесет Целзиусови степени. Ненетите живеат во таа област повеќе од илјада години, пред се благодарение на ирвасите кои ги загреваат и хранат.

Ирваси како домашно милениче
Интересно е како можат да препознаат поединечни животни во стадото, а секое семејство има своја посебна просторија која се ослободува од влечење на санката. Тој ирвас е како домашно милениче кое живее во семејството како куче.

Ирвасите им обезбедуваат на Ненетите се што им е потребно за да преживеат. Тие ги покриваат своите домови со кожа за да се заштитат од студот, а со крзното прават облека како палта и чизми и ќебиња. Од коските се прават јадења и делови за санки, а месото се јаде сирово, варено или замрзнато. Крвта од ирвасите е особено ценета како богат извор на витамини. Освен ирваси, Ненетите јадат и риба, главно замрзната.

Животот во шатор
Племенските домови се шатори направени од коски и кожа, а нивната структура може да се состави и расклопи за помалку од два часа. Благодарение на топлинска изолација, изработена од кожа од ирваси, внатре во шаторот е топол и удобен дури и кога надворешната температура паѓа на десетици степени под нулата. Кога им треба вода, жените од племето излегуваат од шаторот со мала санка и лопата. Го чистат снегот и го загреваат во тенџере на оган да се стопи, а водата ја користат за пиење.

Нема одмор
Ненетите немаат слободни викенди бидејќи грижата за ирвасите и собирањето храна бара секојдневни активности. Од работа одмараат само еднаш годишно, кога целата заедница се собира на трки со санки и дружење. Бидејќи снегот на Арктикот се топи побрзо од порано, Ненетите мораат да ги приспособат своите правци на климатските промени за ирвасите да имаат што да јадат. Ирвасите главно се хранат со лишаи кои растат под дебел слој снег, а нивното остро сетило за мирис им овозможува да бараат и да најдат храна. Малите јами што ги оставаат зад себе стадо ирваси се неверојатна глетка на снегот.

Целосна темнина
Племето поминува и долги периоди во целосен мрак – од ноември до јануари кога во најсеверните предели сонцето воопшто не изгрева, што го отежнува преживувањето и на луѓето и на животните. Снежните слоеви се подебели, што значи дека на ирвасите им е потешко да најдат храна, а животот на племето малку го олеснуваат батериските ламби.

Share
Scroll to Top