Ноа Метјус Матофски е првиот актер со Даунов синдром кој има главна улога во филм на Дизни

Ноа Метјус Матофски е првиот актер со Даунов синдром кој има главна улога во филм на Дизни

пред 1 година

Американскиот актер Ноа Метјус Матофски (15) влезе во историјата како првиот актер со Даунов синдром кој добил главна улога во филм на Дизни.

Матофски има поистакната улога во новата адаптација на Петар Пан. Тој го игра лидерот на Lost Boys, Slightly. Ноа уживал да работи на филмот, особено акционите сцени, како што изјавил за „Сан“.

„Тоа беше неверојатно искуство. Морав да научам многу од сценариото на летот, но беше многу возбудливо. Имав и сопствен кампер на сетот, стекнав многу добри пријатели и научив како да се мечува“, рекол Матофски.

Тој истакнал дека е особено воодушевен од неговиот колега Џуд Ло, кој го игра капетанот Кук, кој сите ги изненадил со гестикулација.

„Еден од моите омилени денови на снимањето беше кога Џуд изнајми камион за сладолед и го донесе на сетот и лично ни подели сладолед на сите нас“, се сеќава Ноа.

Тој открил и дека планира да се запише на драмска академија и дека сака да биде пример за сите луѓе со Даунов синдром кои би сакале да се занимаваат со глума. Тој истакнла дека луѓето секогаш треба да се стремат кон повисока цел и дека нема пречка која не е несовладлива.

Share
Scroll to Top