Состојки:
- ким
 - пимент (познат како јамајски бибер)
 - сол
 - бибер
 - лук во прав
 - пилешко месо
 - маслиново масло
 - кромид сечен на коцки
 - сечкан лук
 - вода
 - ориз

 - лимон
 - бадеми
 - суво грозје
 

Подготовка:
Измешајте ги зачините, кимот, пиментот, солта, биберот и лукот во прав и со нив премачкајте го пилешкото месо. На загреано масло испржете ги лукот и кромидот, па додајте го оризот да зарумени една минута.
Дното на садот за печење премачкајте го со маслиново масло. Ставете ја смесата од кромид, лук и ориз и додадете го пилешкото месо. Сипете вода и покријте го сето ова и оставете го да се пече додека оризот не биде готов.
Во медитеранскиот ручек додадете бадеми и суво грозје и по желба пилешкото посипете го со сок од лимон.





