Хрватски пејач осуден за порнографија

Хрватски пејач осуден за порнографија

пред 8 месеци

Хрватскиот пејач Јосип Каталениќ (42) осуден е на четири години и единаесет месеци затвор.

Според сознанијата на Општинскиот суд во Вараждин, на Каталениќ му е изречена неправосилна првостепена пресуда за кривичното дело искористување деца за порнографија, против кое има право на жалба, пишува весникот „Меѓимурје“. Заради заштита на интересите на децата, судењето е затворено за јавноста.

„За најголем дел од кривичните дела обвинетиот е незаконски осуден на единствена затворска казна од четири години и 11 месеци. Обвинетиот е ослободен од повеќе кривични дела“, се вели во одговорот на Општинскиот суд во Меѓимурје.

Обвинението против Каталениќ било покренато во 2015 и 2016 година по истрага. Тој беше уапсен двапати, првиот пат на 29 април 2015 година, а вториот пат во мај истата година за нови, потоа откриени кривични дела поврзани со детска порнографија.

Во 2015 година, Каталениќ беше осуден на едномесечен притвор, не само поради опасност од повторување на делото, туку и поради можното влијание врз сведоците.

По објавувањето на веста за првото апсење на Каталениќ, се појавија сведоци кои тврдеа дека поседуваат докази за кривичното дело воведување деца во порнографија, па Жупанискиот суд побара и му одреди мерка притвор. Два пати беше ослободен со кауција, која беше првиот пат 50.000, а вториот пат 1,5 милиони куни.

Каталениќ беше уапсен во поширока акција за откривање на педофилска мрежа во која не беше единствениот осомничен.

Share
Scroll to Top