Јапонски воз работи на биодизел од остатоци од супа

Јапонски воз работи на биодизел од остатоци од супа

пред 1 година

На железницата Аматерасу има мал воз за разгледување знаменитости што ги носи посетителите на 30-минутно возење и прикажува прекрасни знаменитости во префектурата Мијазаки.

Возот има некои чудни елементи што го прават симпатична глетка сам по себе, од неговиот отворен покрив и розови вагони до фактот дека спроводниците испуштаа меурчиња додека возењи. Сега, возот има уште поинтересна карактеристика. Го отфрли редовното гориво за да работи на одреден вид биодизел направен, меѓу другите деликатеси, од остатоци од рамен – супа. Ова остава вкусна арома во воздухот и помалку штети на планинските предели и оризовите полиња низ кои патува.

Биодизелот се однесува на гориво за дизел мотори направени од растително масло или животинска маст и нуди алтернатива на фосилните горива. Во региони како што се САД и Европа, биодизелот се произведува со растително масло од семе од репка, канола или соја, додека јапонската индустрија избегнува да се натпреварува со производителите на храна за ресурси и се свртува кон отпадно масло за јадење или дури и остатоци од храна.

Што се однесува до биодизелот што го користи овој воз, 90% потекнува од темпура масло и други масла за готвење, додека 10% е од супа од тонкотсу рамен. Нејзините ресурси доаѓаат од локалните ресторани. За да ја трансформира оваа масна супа во биодизел, компанијата го одвојува свинското месо од преостанатата супа од свински коски и потоа го рафинира со помош на специјален метод кој го избегнува стврднувањето. Единствената лоша страна на овој биодизел е тоа што може да се чува најмногу неколку месеци пред оксидацијата да почне да ја нарушува неговата ефикасност.

Во јули минатата година се одржаа првите тест-возења. Биодизел горивото можеше да го напојува возот, кој се состоеше од два вагони и тежина до 60 патници, без никакви проблеми — дури и на угорнина. Иако е потребна редовна замена на филтерот за гориво, се вели дека цената е приближно иста како и конвенционалното гориво. Покрај тоа, вкусниот мирис што го остава изгорениот биодизел ги натера посетителите да ги прашуваат кондуктерите на возот дали има ресторан во близина.

Share
Scroll to Top