Состојки за колачот:
– 350 гр шеќер
– 240 гр брашно
– 240 мл вода
– 125 мл растително масло
– 125 мл слатка павлака
– 115 гр путер
– 100 гр темно чоколадо
– 3 јајца
– 3 лажици незасладено какао во прав
– 1,5 лажички екстракт од ванила
– 1 лажичка прашок за пециво
– 1/2 лажичка сода бикарбона
Состојки за глазурата:
– 400 гр шеќер во прав
– 115 гр путер
– 100 мл слатка павлака
– 3 лажици какао во прав
– 1 лажичка екстракт од ванила
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Во поголем сад измешајте ги брашното, прашокот за пециво, сода бикарбоната и шеќерот и оставете ги на страна.
Во посебен сад изматете ги јајцата и измешајте ги со шлагот и екстрактот од ванила.
Оставете ја смесата на страна.
Потоа во посебна тава растопете ги путерот и чоколадото. Во смесата додадете вода и масло.
Растопената чоколада измешајте ја со брашното, па измешајте сè заедно со смесата на база на јајца и слатката павлака.
Добиената смеса префрлете ја во претходно подмачкана тава за колачи.
Ставете го колачот во загреана рерна околу 35 до 40 минути. Проверете со чепкалка дали колачот е печен пред да го извадите од рерна.
Оставете го колачот целосно да се излади пред да го намачкате со шеќер во прав, слатка павлака, екстракт од ванила, какао во прав и стопен путер.
Исечете го колачот на коцки и послужете.