Мусака од бајат леб - Reporter.mk

Мусака од бајат леб – Reporter.mk

пред 2 години

Нема ништо подобро од тоа кога во кујната од ништо се прави нешто вкусно. Па така, оваа мусаката од бајат леб е многу лесна за правење, а од лебот што бил предодреден да се фрли не останава ништо.

По овој рецепт, сигурни сме дека стандардната мусака со компири ќе ја правите сè поретко.

Состојки:

  • 500 гр мелено месо
  • половина бајат леб
  • 4 јајца
  • 100 мл млеко
  • 1 кромид
  • 200 гр сирење
  • 1 лажица мешан зачин  
  • масло
  • сол,
  • мелен црн пипер

Подготовка: Во тава со загреано масло пропржете го ситно исечкниот кромид. Додадете мелено месо, сол и бибер. Во керамички сад подмачкан со масло се наредете парчиња леб. Останатите парчиња се сечат и се редат во сад, така што целото дно ќе биде покриено со леб. Нанесете ја смесата со мелено месо, па наредете го преостанатиот леб.

Јајцата преполовете ги, додадете една лажица од мешаниот зачин и изматете ја смесата. Додадете млеко и прелијте ги парчињата леб. Топлата мусака исечкајте ја на парчиња и послужете.

Share
Scroll to Top