Поради составот лесно се расипува: Колку долго можеме да ја чуваме руската салата и да биде безбедна за јадење?

Поради составот лесно се расипува: Колку долго можеме да ја чуваме руската салата и да биде безбедна за јадење?

пред 11 месеци

Новогодишното мени е тешко да се замисли без руска салата.

Руската салата се прави од зеленчук, мајонез, шунка и јајца, а многу луѓе сакаат да ја јадат во текот на целата година, односно без некоја посебна пригода. Сепак, лесно се расипува, токму поради составот, пишува магазинот City.

Повеќето домаќинки засекогаш се прашуваат колку долго руската салата всушност може да остане во фрижидер и да биде безбедна за јадење.

Поради своите состојки, руската салата подлежи на побрзо расипување.

Затоа со руската салата треба да бидете многу внимателни, исто како и со сите други јадења во кои оди мајонезот, бидејќи таквите јадења имаат релативно краток рок на траење. Без разлика дали ќе ја направите посна или не, голема е можноста да се расипе на третиот ден.

На сите им е добро познато дека салатата се состои од расипливи производи како шунка, мајонез и разни видови зеленчук.

Дополнително, ако ја покриете салатата со фолија, дозволувате микроорганизмите да дојдат до неа. Како резултат на тоа, внесувате голема количина на бактерии во вашето тело, честопати дури и без да го сфатите тоа.

Затоа е најдобро да ја чувате салатата во сад со капак и на ладно место, односно во фрижидер.

Сепак, дури и ако ја чувате на вистински начин, најдобро би било да ја јадете во рок од три дена.

Share
Scroll to Top