Рафаело обланди - Reporter.mk

Рафаело обланди – Reporter.mk

пред 3 години

Потребни состојки:

10 јајца
20 лажици шеќер
4 лажици меко брашно
125гр путер
200гр млеко во прав
200гр кокос
3 кори обланди
150гр бело чоколадо

Начин на подготовка:

Земете 5 јајца и одделете ги жолчките и белките. Изматете ги белките со постепено додавање 5 лажици шеќер, а потоа додадете две лажици брашно и 50 гр кокос и соединете сè. Премачкајте го долниот лист на обланда со оваа смеса. Печете ја оваа обланда во рерна околу 15 минути, на 180 степени. Додека кората се пече, повторете го процесот со преостанатите 5 јајца. Повторно изматете белки од јајце и премачкајте друга обланда, која исто така ќе ја испечете.

Во тенџере со 10 жолчки, додадете 10 лажици шеќер и изматете сè заедно. Ставете го тенџерето во поголемо тенџере со вода, па варете ги жолчките од јајце околу 10 минути. Потоа додадете путер и додадете млеко во прав, па промешајте сè. Додадете го кокосот и промешајте повторно. Нанесете половина од овој фил на првата испечена кора со белки и покријте ја со друга, обична обланда. Нанесете го остатокот од фил над неа и над тој фил ставете ја другата кора со белки.

Ставете рамен плех на врвот на обландата и ставете нешто тешко од горе, така што ќе се исправи и залепи добро. Растопете го белото чоколадо и истурете го преку горниот дел од обландата. Посипете со кокос на крајот. Оставете малку да се излади, па исечете на помали обланди и послужете.

Share
Scroll to Top