Рецепт за виенска штрудла со јаболка

Рецепт за виенска штрудла со јаболка

пред 2 години

Состојки за виенска штрудла:
Тесто за виткање: 250 гр брашно, 2 g сол, 100 мл млака вода, 1 јајце со средна големина, 20 мл масло, масло за сипување на тестото, 30 гр путер, 30 гр крем.

Состојки за смеса: 75 гр лебни трошки, 50 гр путер, 140 гр шеќер, 10 гр мелен цимет, 100 гр суво грозје, 10 ml сок од лимон, 1100 гр јаболка, рум.

Друго: 60 гр путер, шеќер во прав, сладолед или сос од ванила.

Подготовка на виенска штрудла: Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови. Измешајте ги сите состојки за тестото и месете со рака или со електричен миксер со додаток за тесто додека не добиете мазно и еластично тесто. Тестото обликувајте го во форма на топка, ставете го во сад и прелијте го со масло за да се покрие половина од тестото. Покријте и оставете да отстои на собна температура 30 минути. Масло помага да се постигне потребната еластичност на тестото. Извадете го тестото од маслото и потопете го во брашно од сите страни. Премачкајте ја работната површина со тенка, памучна крпа. Тестото префрлете го на средината на кујнската крпа и расукајте со сукало во правоаголна форма приближно колку кујнската крпа. Внимателно развлечете го тестото додека не стане речиси проѕирно. Намачкајте го со растопен путер, па премачкајте го со павлака и исечете ги рабовите за да се изедначат. Излупете ги јаболката, исечете ги на четвртинки, извадете го јадрото и исечете ги на коцки или кришки дебели околу половина сантиметар. Истурете сок од еден лимон. Загрејте го путерот во тава на средна топлина. Додадете презла и пржете до златно кафеава боја. Во голема чинија, додадете исечени јаболка, презла, цимет, шеќер, суво грозје и посипете со рум. Намачкајте го филот врз тестото, оставајќи по 2 цм од секоја страна слободно. Прво свиткајте ги пократките рабови од секоја страна, а потоа подолгите рабови. Потоа виткајте ја штрудлата и префрлете ја во плех премачкан со растопен путер. Печете ја штрудлата 30 минути додека не порумени. Извадете ја од рерната и премачкајте со стопен путер. Оставете го да отстои 30 минути пред да го исечете. Посипете го со шеќер во прав и по желба послужете со сладолед или сос од ванила.

Share
Scroll to Top