Состојки:
– 6 мали тиквички (долги околу 12-15 см)
– 1 шолја ориз
– 1 голем црвен кромид, ситно сецкан
– 2 чешниња лук, ситно сецкани
– 2 домати, ситно сецкани
– 1/2 чаша маслиново масло
– 1/4 чаша свежо сечкан магдонос
– 1/4 чаша свежо сечкано нане
– сол и бибер по вкус
– 1 шолја супа од зеленчук или пилешко
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови.
Исечете ги врвовите на тиквичките и внимателно издлабете ги со лажица за да се направи простор за филот.
Во тава загрејте го маслиновото масло и пропржете го црвениот кромид и лукот додека не станат проѕирни.
Додадете го оризот и доматите и динстајте уште неколку минути. Зачинете со сол, бибер, магдонос и нане.
Наполнете ги тиквичките со подготвениот фил и ставете ги во огноотпорен сад.
Прелијте ја супата врз полнетите тиквички и покријте го садот со алуминиумска фолија.
Печете во загреана рерна околу 45 минути, а потоа откријте ја фолијата и печете уште 15 минути додека тиквичките не омекнат и поруменат.
Послужете грчки полнети тиквички (гемиста) како главно јадење или прилог со грчки јогурт.