Состојки: (за 2 лица)
1 органски лимон, малку пармезан, 1-2 лажици путер, 250 гр шпагети и сол.
Подготовка:
Изрендајте пармезан и кора од лимон, но само жолтиот дел, а потоа исцедете го лимонот во чаша. Ставете ги тестенините да се варат во зовриена посолена вода и варете ги според упатството на пакувањето. Непосредно пред да бидат готови шпагетите, загрејте ја тавата неколку минути на умерена температура, а потоа додадете една до две лажици путер и рендана кора од лимон.
Оставете го на шпорет кратко, неколку секунди, само додека путерот не се растопи, па исклучете го шпоретот. Додадете една лажичка вода во која се варени тестенините.
Кога тестенините ќе станат „ал денте“ извадете ги и ставете ги во тавчето (не фрлајте ја водата во која се сварени), па сè убаво измешајте.
Потоа додадете сок од лимон и повторно измешајте. Додадете пармезан и измешајте.
Додадете уште малку вода од пастата во неа, па повторно измешајте. За ова јадење, сосот се состои од пармезан, кој се соединува со водата за готвење и сокот од лимон при мешање.
Треба да додадете онолку вода колку што додавате пармезан. Ова може да го повторите неколку пати додека не ја добиете саканата густина на сосот.
Имајте на ум дека ладењето брзо го згуснува сосот, така што ќе завршите со текстура што се чувствува премногу тенка.
Послужете топло, посипете со пармезан.