Бонбоните ќе дадат совршена текстура и секако вкус!
Потребни состојки:
Кора:
- 250 г. мелен кекс
- 100 г. мелени печени лешници
- 2 лажици шеќер во прав
- 125 г. путер
- 150 мл. млеко
Фил:
- 500 г. маскрапоне сирење (може и друго несолено крем сирење)
- 50 г. шеќер во прав
- 1 лажица арома од ванила
- 250 мл. слатка павлака
- 2 кесички кремфикс
Карамел прелив:
- 200 г. карамела лешник бонбони
- 50 мл. слатка павлака
- Парчиња лешник за декорација
Подготовка:
- За кората измешајте ги сите состојки, притиснете ги во калап со пречник 20-24 см. и ставете го фрижидер.
- За филот со мискер кратко изматете го маскрапоне сирењето, шеќерот во прав и ванилата.
- Во друг сад изматете слатка павлака со кремфикс за да биде половично изматено отприлика, па тоа додадете го кај маскрапонето и накрај сè заедно убаво измешајте. Филот истурете го врз кората, потоа вратете ја во фрижидер и преминете на преливот. Тортата вака треба да се лади најмалку 3 часа, но најдобро е да ја оставите преку ноќ.
- За прелив, истопете карамела бонбони, можете и во микробранова, а можете и на шпорет. Откако карамелите целосно ќе се стопат, додадете слатка павлака, оставете да се грее уште неколку секунди, а за тоа време мешајте додека смесата не се соедини. Тој прелив сега мора во потполност да се излади на собна температура (исто и тој е најдобро да се лади преку ноќ), а тек потоа можете да го истурите врз целата тората или врз поединечни парчиња каде карамелата ќе остане течна, а тортата прекрасна и превкусна. Така што, на крајот убаво извадете ја тортата од калапот, можете да ја исечете на парчиња доколку сакате и само да ја прелијте и украсите.
Ќе ви се допадне
Би можело да ве интересира
Перо Антиќ со синовите на мечот Црвена Звезда – Олимпијакос
Хулигани на Манчестер Јунајтед фрлаа шишиња со мочка кон навивачите на Барселона
Најдобрите плажи во Грција за семеен одмор
Додека сите воведуваат ВАР технологија за фудбалските натпревари, Русите ја укинуваат
Почина хрватската фудбалска легенда Златко Цицо Крањчар
Бајага и глумецот Бранко Ѓуриќ ѝ посветија песна на Милена Радуловиќ