ВМРО-ДПМНЕ: Амандманите што ги спомена Митрески не се поднесени од нашите пратеници

пред 4 години

Опозициската ВМРО-ДПМНЕ во врска со поднесените амандмани на Предлогот за изменување и дополнување на Деловникот за работа на Собранието што денеска ги презентираше Јован Митрески од СДСМ, вели дека тие не се поднесени од нивните пратеници.

„Нашите амандмани кои што се поднесени претставуваат реакција на она што власта го прави и демонстрира во Собранието. Овие амандмани се наш одговор на нивното непочитување на опозицијата, неуставноста, избегнувањето на дијалогот и пронаоѓањето на консензус во врска со ова законско решение за измена на Деловникот. Оттука, ние како пратеници ги прашуваме колегите од СДСМ, дали е штетно, неодговорно и несериозно нивното однесување кога во текот на вчерашниот ден, на Комисијата за финансирање и буџет, го одбија нашиот амандман за бесплатно тестирање за Ковид на сите граѓани на Република Македонија? Ова е класичен доказ кој работи против интересите и на штета на здравјето на граѓаните, а кој искрено се грижи и бори за нив во овие тешки мигови“, изјави Дафина Стојаноска од ВМРО-ДПМНЕ.

Митрески претходно денеска на прес-конференција приложи неколку амандмани доставени од опозициските партии, а кои тврди дека се со цел блокдата на работата на Собранието. Во еден од нив, чијшто предлагач е Борислав Крмов од Левица се вели дека пратениците за време на Велигденските празници за време на онлај седница треба да имаат бојадисано јајце пред камера.  Во друг амандман, исто предложен од Борислав Крмов, што го спомена Митрески, се наведува дека пратениците не смеат да присуствуваат на седница во облека со обележја на автомеханичарски салони.

 

 

 

Share
Scroll to Top