Османи, Рау и Линде на средба со Кулеба на полско-украинската граница

пред 2 години

Тројката претседавачи со ОБСЕ, министрите за надворешни работи на Северна Македонија, Бујар Османи, на Полска, Збигњев Рау, и на Шведска, Ан Линде, ќе отпатуваат на полско-украинската граница, информираа од Министерството за надворешни работи.

Според соопштението, за време на нивниот престој ќе остварат средба со министерот за надворешни работи на Украина, Дмитро Кулеба, и ќе го посетат прифатниот центар за бегалци во близина на граничниот премин Корчова.

Посетата на трите министри е во насока на поддршка за територијалниот интегритет и суверенитет на Украина во согласност со меѓународното право и основните документи на ОБСЕ, како и за заштитата на основните човекови права на украинските граѓани. Како дел од тројката претседавачи на ОБСЕ, ќе се разгледаат можностите за искористување на механизмите и алатките на ОБСЕ за ублажување на последиците од војната.

Share
Scroll to Top