Што е бронхопневмонија – причини, симптоми и превенција

пред 1 година

Бронхопневмонијата е белодробна инфекција која најчесто се јавува како резултат на бактериска инфекција, но може да биде предизвикана и од вируси, кои обично се пренесуваат по пат на капки, преку површини кои се контаминирани со бактерии или преку близок контакт со лице кое има инфекција. Може да се појави како акутна или хронична болест. 

Оваа инфекција може да се развие кај секого, но најчесто се забележува кај лица со ослабен имунитет, како што се постарите лица, лицата со хронични заболувања или лицата кои имаат лоша здравствена состојба. Бронхопневмонијата може да биде тешка или блага, во зависност од причината за инфекцијата и општата здравствена состојба на лицето. Ако не се лекува, може да доведе до сериозни компликации, како што е пулмонален едем или сепса. 

Решивме да ви кажеме малку повеќе за оваа инфекција, па останете во продолжение за да дознаете кои се нејзините причини и симптоми. 

Кои се причините за бронхопневмонија 

Бронхопневмонијата може да биде предизвикана од различни причини, вклучувајќи инфекции, алергии, тумори и други болести. 

Инфекциите на респираторниот тракт, како што се настинки или бронхитис, може да доведат до развој на бронхопневмонија. Бактериите или вирусите може да се размножуваат во бронхиите и белите дробови, што доведува до воспаление и инфекција. Алергиите и астмата можат да предизвикаат и бронхопневмонија, бидејќи воспалените и стеснети дишни патишта полесно се напаѓаат од инфекции. 

Ракот на белите дробови или туморите исто така може да доведат до оваа инфекција, бидејќи ја намалуваат способноста на белите дробови да се одржуваат чисти. Зрачењето или хемотерапијата, кои се користат за лекување на некои видови рак, може да го ослабат имунолошкиот систем и да го зголемат ризикот од овие инфекции. Недостатокот на влажност или лошата вентилација на просторијата во која се наоѓаме исто така може да доведе до бронхопневмонија, бидејќи влажноста на воздухот го зголемува ризикот од инфекции на респираторниот тракт.. 

Симптоми на бронхопневмонија 

Бронхопневмонијата обично се манифестира со акутни симптоми, кои може да се појават ненадејно и брзо да се влошат. Меѓу главните симптоми на бронхопневмонија се: 

  • Тешкотии со дишењето: лицето може да чувствува недостаток на здив или да има потешкотии со дишењето, особено за време на физички напор.
  • Болка во градите: може да почувствувате болка или притисок во градите кога дишете или кашлате.
  • Висока температура: покачената телесна температура може да укаже на присуство на инфекција. 
  • Кашлица со искашлување: лицето може да кашла и да искашла слуз од грлото или белите дробови. Слузта може да биде чиста, жолта или зелена и може да содржи гној.
  • Замор или слабост: Заморот или слабоста обично се резултат на инфекција и треска.
  • Болка во мускулите или главата: лицето може да почувствува болка во мускулите или главата, што обично е резултат на треска и замор.

Симптомите на бронхопневмонија може да варираат од личност до личност и зависат од сериозноста на инфекцијата и целокупното здравје на лицето. Доколку се појават симптоми на бронхопневмонија, неопходно е да се посети лекар кој ќе ви препише соодветен третман. 

Неколку превентивни совети што можете да ги следите 

Превенцијата на бронхопневмонија вклучува одржување на добар имунитет и спречување на инфекции на респираторниот тракт, како и редовно чистење и одржување на чистотата во просториите каде што се наоѓаме. Вакцинацијата против пневмококна инфекција, исто така, може да го намали ризикот од бронхопневмонија. 

Еве уште неколку совети што можете да ги примените за да го спречите тоа да се случи: 

  • Редовно мијте ги рацете, т.е. одржувајте добра хигиена
  • Избегнувајте близок контакт со луѓе кои имаат респираторни инфекции 
  • Одржувајте добар имунолошки систем преку здрава исхрана и доволно сон 

Доколку забележите било какви симптоми на бронхопневмонија, треба да посетите лекар кој ќе ви препише соодветен третман. 

Share
Scroll to Top