Американскa студиja: На 100.000 вакцинирани имало по едно лице со сериозна алергиска реакција

пред 5 месеци

Приближно едно од сто илјади лица кои ја примиле вакцината на „Фајзер“ / „Бионтек“ против Ковид-19, имале сериозна алергиска реакција, соопштија американските здравствени власти, истакнувајќи дека придобивките од вакцинацијата се многу поголеми од познатите ризици.

Ова се податоци од американскиот Центар за контрола и превенција на болести (CDC) кој документирал 21 случај на анафилакса по инјектирање на 1.893.360 дози на вакцина од 14 до 23 декември.

„Ова во просек изнесува 11,1 случаи на анафилакса на милион примени дози“, рече пред новинарите претставничката на CDC, Ненси Месоние.

За споредба, вакцината против грип предизвикува околу 1,3 случаи на анафилакса на милион дози, па стапката на анафилакса со вакцината на „Фајзер“ е околу десет пати поголема.

Месоние додаде дека случаите на анафилакса сепак се исклучително ретки и дека е во најдобар интерес луѓето да се вакцинираат, особено во контекст на пандемијата со Ковид-19, што како заболување е многу поопасно за нивното здравје.

„Лошите исходи од ковидот и натаму се поголеми од ризикот од вакцините“, забележа таа.

„За среќа, ние знаеме како се третира анафилакса и обезбедивме на местата каде луѓето се вакцинираат, да биде возможен и третман на анафилакса“.

Забележани се 21 случај на анафилакса – акутна, алергиска реакција опасна по животот, кај вакцинирани лица на возраст од 27 до 60 години, со просечна возраст од 40 години, а сите освен двајца биле третирани со епинефрин.

Share

KissAnime kissanime demon slayer: Suppose a Kid from the Last Dungeon Boonies moved to a starter town? Episode 12

ANIMEFLIX animeflix hello world: Watch The Rising of the Shield Hero (Dub) Episode 5

Scroll to Top