Кинеска компанија: Нашата вакцина е поефикасна ако временскиот интервал помеѓу дозите е подолг

пред 3 години

Кинеската компанија „Синовак Биотек“ соопшти дека клиничките испитувања покажале дека нивната вакцина против Ковид-19 е речиси 20 проценти поефикасна во докажано дека е скоро 20 проценти поефикасна кај помала подгрупа на пациенти чиј временски интервал помеѓу двете дози бил подолг.

Кај 1.394 пациенти кои примиле дози на КоронаВац или плацебо, на растојание од три недели, ефективноста е скоро 70 проценти, изјави портпаролот на компанијата.

Бразилските експерти минатата недела објавија дека ефикасноста на вакцината е 50,4 проценти, врз основа на резултатите од 9 000 волонтери, од кои повеќето добиле две дози во растојание од 14 дена, како што е наведено во протоколот за клиничко испитување.

Временскиот интервал помеѓу две дози на вакцината стана главна тема меѓу научниците, регулаторите и владите. Британскиот регулатор соопшти дека вакцината против Ковид-19, произведена од „АстраЗенека“ и од Универзитетот „Оксфорд“, е поефикасна со подолг временски интервал помеѓу двете дози, отколку што првично се очекуваше.

Share
Scroll to Top