Научници тврдат дека во вакцината на „Фајзер“ нема состојки кои не се халал

пред 4 години

Салман Вакар од британското исламско медицинско здружение (БИМА) изјави дека вакцината против коронавирусот на „Фајзер“ не содржи состојки кои не се халал.

БИМА на почетокот на месецот изјави дека вакцината не содржи никакви компоненти од животинско потекло.

„Нема содржина од животинско потекло, односно нема желатин, а и останатите помошни супстанции не се загрижувачки“, изјавија од британското здружение.

Вакар за „Њузвик“ додаде дека халал аспектот на вакцината на „Фајзер“ го забележале неколку научници од сунитско и шиитско потекло во Велика Британија, како и меѓународни научници.

Фатвата ја издаде Јусуф Шабир, а беше одобрена од муфтијата Шабир Ахмад, муфтијата Мухамед Тахир и советничката за национален здравствен систем Мавлана Калингал Ријад, наведувајќи дека вакцината е халал врз основа на достапните информации.

И Британската влада потврди дека вакцината на „Фајзер“ и „Бионтек“ против коронавирус не содржи никакви компоненти од животинско потекло.

Холестеролот што се наоѓа во вакцината не доаѓа од животинска маст, поради што е халал.

Share
Scroll to Top