Орбан: ЕУ не може да се справи ниту со Украина, ниту со Западен Балкан

Орбан: ЕУ не може да се справи ниту со Украина, ниту со Западен Балкан

пред 6 месеци

Унгарскиот премиер Виктор Орбан во Цирих изјави дека Европа не успева да си постави цели, ниту да ги препознава средствата за нивно остварување, што значи, како што наведе, дека „ја изгубила способноста да управува сама со себе“.

Орбан во говорот на прославата на 90-годишнината на швајцарскиот конзервативен неделник „Велтвохе“ истакна дека уделот на Европа во светското производство опаѓа.

Тој оцени дека ЕУ не успеа успешно да се справи со сопственото проширување, како и со регионалните конфликти во Украина и Западен Балкан, пренесе агенцијата „МТИ“.

„Денеска Европа не е господар, нејзиниот удел во светскиот БДП опаѓа, до 2030 година само Германија ќе биде во првите десет, на последното место. Европската унија не може да се справи со проширувањето, ниту со регионалните конфликти, без разлика дали е Украина или Западен Балкан“, нагласи Орбан.

Тој рече дека Унгарија не гради општество засновано на благосостојба, туку општество базирано на работа што води кон благосостојба.

Меѓу елементите на унгарскиот модел ја истакна семејната политика, целосното сузбивање на миграцијата, ниските даноци, привлекувањето инвестиции и од исток и од запад.

Како што рече, наместо со миграција, Владата сака да се справи со демографските предизвици преку семејна политика, а наместо родова политика ги поддржува семејните вредности.

„Унгарија не е црната овца, туку првата ластовичка“, рече Орбан.

„Ние Унгарците и Швајцарците имаме заеднички проблем, Европската Унија. Иако Швајцарија не е членка на ЕУ, нејзините одлуки влијаат врз неа на ист начин. Јас сум премиер со најдолг мандат во Европа и имам своја визија за Европа. Денес ќе разговарам со вас за проблемите на Европа. Европа го загуби капацитетот за самоопределување, не може да препознае кои се нејзините цели и што значи нивно остварување“, рече Орбан.

Според него, судбината на Европа не треба да се врзува за Америка.

Што се однесува до Соединетите Американски Држави, во говорот се вели дека „ако САД продолжат да го запоседнуваат светот, ќе успеат само да го свртат целиот незападен свет против себе“.

А оние кои го отфрлаат американското влијание, според него, се повеќе се свртуваат кон Кина.

„Сепак, би било многу важно да се врати европскиот стратешки суверенитет, што неодамна го споменаа Французите. Раководството на синдикатот во сегашната форма не е баш погодно да ја извлече заедницата од јамата, затоа што е премногу бирократски, а неговите институции се преземени од САД и прогресивно-либералните сили во духовно-идеолошка смисла. Унгарија ја скрши прогресивно-либералната хегемонија во 2010 година“, рече во својот говор Виктор Орбан.

„Зошто западноевропските компании инвестираат во САД, а не во Европа? Ваквото однесување само води кон дополнително слабеење на ЕУ“, рече тој.

На прашањето кого би сакал да види на чело на САД следната година, тој одговори дека Доналд Трамп ќе биде најповолен, имајќи ги предвид унгарските интереси.

Текстот Орбан: ЕУ не може да се справи ниту со Украина, ниту со Западен Балкан е превземен од МАКФАКС.

Share
Scroll to Top