Стејт департментот им нареди на вработените во американската влада да го напуштат конзулатот во Шангај

пред 2 години

Стејт департментот на САД во понеделникот им нареди на вработените во американската влада да го напуштат конзулатот во Шангај поради зголемувањето на случаите на коронавирус и мерките за контрола на вирусот во Кина.

Во петокот, Стејт департментот објави дека персоналот кој не е итен би можел доброволно да го напушти конзулатот. Не е јасно зошто заминувањето на овие работници стана задолжително.

„Нашата промена во ставот ја одразува нашата проценка дека е најдобро да се намали бројот на нашите вработени и нивните семејства и да се намали нашето работење додека се справуваме со променливите околности на теренот“, соопштија од одделот во понеделникот.

Кина луто одговори на претходната наредба за доброволно заминување.

Најконтроверзната практика во Шангај беше да се одвојат ковид-позитивните деца од нивните родители. Оттогаш властите направија одредени отстапки. Стејт департментот во соопштението од понеделникот рече дека постои ризик од разделување на родителите и децата.

Шангај се бори со најлошата епидемија на Ковид-19 во Кина откако вирусот првпат се појави во Вухан кон крајот на 2019 година.

Наредбата на САД доаѓа откако кинеските власти во понеделникот почнаа да ги олеснуваат мерките за изолација во некои делови на Шангај, и покрај тоа што пријавија рекорд од повеќе од 25.000 нови случаи на Ковид.

Во вторникот, Шангај пријави 22.348 нови асимптоматски случаи на коронавирус и 994 симптоматски случаи за 11 април, соопшти локалната власт. Бројот на асимптоматски случаи е намален од 25.173 претходниот ден. Симптоматските случаи се зголемија од 914.

Share
Scroll to Top