Според информациите објавени од НАСА, најголемата санта мраз во светот А-76А навлезе во преминот Дрејк, воден пат познат по брзите океански струи, кои ќе ја испратат на пат до нејзиниот „воден гроб“.

Ледениот брег е двојно поголем од Лондон, тој е најголем на планетата и наскоро би можел да се најде на забрзан курс кон евентуално исчезнување откако полека „скиташе“ околу Антарктикот повеќе од една година и едвај се топеше, покажаа новите сателитски снимки.

Според Националниот центар за мраз (USNIC), сантата е долга 135 километри и широка 26 километри. Сликите од сателитот Terra на НАСА направени со MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) јасно го покажуваат брегот, кој има долгнавеста форма и се разликува од мразот во Јужниот Океан.

Во мај 2021 година, „матичната“ санта мраз А-76 се одвои од ледениот гребен Рон на Антарктикот. Тоа беше најголемата санта мраз во светот во тоа време, но ја загуби титулата откако се скрши на три дела за помалку од еден месец. Најголемиот од овие фрагменти е А-76А, кој моментално лебди во преминот Дрејк. Овој премин е турбулентно водно тело помеѓу Кејп Хорн во Јужна Америка и Јужните Шетландски Острови на Антарктикот.

Ледените брегови често се „туркаат“ на исток од силната антарктичка кружна струја додека се движат на север низ преминот Дрејк.

Оттаму, ледените брегови често се упатуваат на север кон екваторот, каде што брзо се топат во потоплите води, што е судбината на сантата А-76А.