Тим истражувачи разви нов материјал за кој велат дека е мек како памук и тврд како кевлар. Може да се носи и да се пере како обична облека, па прашање на време е кога ќе ја претвори спортската облека во „паметна“.

Carbon nanotube threads функционираат слично како жиците во уредот за следење на електрокардиограм (ЕКГ), кој го мери отчукувањата на срцето. Но, наместо да се закачат за кожата, овие наносензори може да се сошијат во маица и да се носат како обична спортска облека. За разлика од жиците, конците можат да се мијат, истегнат и повторно да се користат, и што е најважно, тие можат да се движат синхронизирано со корисникот, се вели во новата студија спроведена во лабораторијата на Универзитетот Рајс Браун.

Таквиот материјал може да послужи како замена за обемни ЕКГ монитори Холтер во медицински установи, како и монитори за отчукувањата на срцето и други производи за слични цели.

„Друга интересна примена на оваа технологија е дека можеме да ги користиме за воени униформи од новата генерација. Овој материјал не само што можеме да го користиме за ЕКГ електроди, туку можеме да го користиме и за следење на локацијата на воениот персонал“, вели Лорен Тејлор, апсолвентка на Универзитетот Рајс и главен автор на студијата.

Глобалната потрошувачка на носливи уреди се очекува да се зголеми за 18% во 2021 година, и многу технолошки компании инвестираа многу во развојот на такви уреди за да овозможат други медицински функционалности покрај следењето на отчукувањата на срцето.

Лабораторијата на Универзитетот Рајс првпат разви јаглеродни наноцевки влакна во 2013 година и ја проучува нивната употреба во медицински процедури. Но, во тоа време, оригиналните навои, широки околу 22 микрони, беа премногу тенки за да се користи стандардна машина за шиење. За оваа последна итерација, истражувачите соработуваа со производител на јаже за да ги ткаат влакната во материјал сличен на обичните навои што може да се сошијат во спортска облека. Добиената „паметна“ маичка има меки и носиви сензори за неинвазивно и континуирано следење на електрокардиограмите.

Извор: Phys.org