Многу апликации тврдат дека ќе ви олеснат некои аспекти од животот, без разлика дали е тоа слушање музика, играње на видео игри, грижа за здравјето и слично, а всушност се штетни, како по вашиот уред, така и по вашата приватност. Во ова листа има седум такви, а иако се преземени многу пати, не е добро да ги имате во телефонот.

QuickPic Gallery 

Пред пет години оваа апликација ја преземала кинеската компанија Cheetah Mobile, која не ја бие добар глас, бидејќи од тогаш почнале да префрлаат податоци од корисниците на своите сервери. Исфрлени биле од “Google Play” продавницата во 2018-та година, но се вратиле една година подоцна.

ES File Explorer

Ова, своевремено, можеби била и најпопуларната апликација за управување со датотеки. Меѓутоа, во неа имало премногу адвери, како и известувања кои никако не можеле да се исклучат. Поради сомнителните и нејасно означени огласи, била исфрлена од “Play store”.

UC Browser

Ова е најпопуларниот интернет пребарувач во Кина и Индија, но прилично е несигурен поради тоа што нема енкрипција на податоците. Вашата приватност затоа може да биде загрозена во секој момент.

CLEANit

Оваа апликација би требало да го чисти вашиот телефон и така да ја држи вашата меморија во оптимизирана состојба. Меѓутоа, не прави ништо корисно, напротив. Го задушува вашиот уред.

DU Battery Saver & Fast Charge

Секако дека ниедна апликација не може да го забрза полнењето на вашиот телефон, а оваа апликација тврди дека може. Исто така, содржи море од огласи со некакви графикони, кои всушност ништо не ви покажуваат, туку се обидуваат да ве наведат на реклами.

Dolphin Web Browser

Интернет-пребарувач без огласи, со поддршка за Flash и HTML 5. Звучи премногу добро за да биде вистинито, а така и е. За жал, оваа апликација го следи вашето движење и тогаш кога не сакате.

Fildo

“Fildo” служи за илегално преземање на музика од интернет страната на компанијата “Netease”. Со оглед на тоа дека се маскира како апликација за репродуцирање на содржини, тоа е сосема доволна причина да не и верувате.

Извор: B92.net