Во својата најнова иницијатива, Microsoft го предложи и промовираше Edge како најдобар интернет прелистувач за гејмерите.

За да ги потврди своите тврдења, Microsoft имплементираше некои нови функции во Edge. Меѓу нив е посветена почетна страница која ги нуди најновите информации за игри.

Исто така, постои можност за лесно лансирање на наслови на Xbox Cloud Gaming, Clarity Boost, нова конфигурација за Efficiency режим и страничен панел за пристап до секојдневни игри како Microsoft Solitaire.

Clarity Boost овозможува заострување на играта што се стримува, за да се овозможи сликата да има подобар квалитет. Edge Efficiency Mode ги исклучува другите процеси во прелистувачот за да ги насочи ресурсите кон гејминг.

Покрај тоа, Microsoft веќе тестира калкулатор кој е вграден во Edge, потоа алатка која ја тестира брзината на Интернет и програма за конвертирање на единици. Очигледно, Microsoft го гледа Edge повеќе како оперативен систем отколку како веб-прелистувач.

Дополнително, Edge DevTools има подобрена алатка за 3D View за визуелизација на проблеми со веб-развојот, а има и нови функции за секторите Edge Canary и Dev.

Edge 103 влезе во стабилниот канал и доби автоматско префрлување на профилот, префрлување сертификат за клиент, подобра безбедност и други функции.