Најбогатиот Украинец, Ринат Ахметов вети дека ќе го обнови Мариупол

Најбогатиот Украинец, Ринат Ахметов вети дека ќе го обнови Мариупол

пред 2 години

Најбогатиот човек вУкраина, Ринат Ахметов, вети дека ќе помогне да се обнови уништениот град Мариупол, кој од почетокот на руската инвазија е изложен на бомбардирања од руската војска.

Според „Форбс“, неговото богатство е проценето на 15,4 милијарди долари во 2013, а денес изнесувало 3,9 милијарди. Тој е сопственик на челичарниците „Илич“ и „Азовстал“, кои потпаѓаат под неговата компанија „Метинвест“ и се едни од последните упоришта на украинските борци.

Тој рече дека повторно неговите компании и фабриќи ќе бидат конкурентни на глобалниот пазар.

„Убеден сум дека нашите храбри војници ќе го одбранат градот, иако знам во колку тешка ситуација се наоѓаат. Мариупол е светска трагедија и глобален пример за херојство. За мене, Мариупол секогаш бил и ќе остане украински град“, рече Ахметов.

Од неговата компанија исто така соопштија дека никогаш нема да работат под руска окупација и дека поради опсадата на градот било сопрено повеќе од една третина од металуршкото производство во Украина.

„Кога ќе заврши војната, ќе ја обновиме целата Украина. Мојата амбиција е да се вратам во украинскиот Мариупол и да спроведам нови производствени планови“, рече Ахметов, и додаде дека е во земјата уште од 23 февруари.

Share
Scroll to Top