Регион во Италија од 10 октомври ви плаќа да одите да го посетите

Регион во Италија од 10 октомври ви плаќа да одите да го посетите

пред 1 година

Фриули Венеција Џулија, на крајниот североисток на земјата, ќе им го надомести патувањето на посетителите ако патуваат со воз од каде било во Италија. Почнувајќи од 10 октомври и ќе трае до 31 мај 2023 година, PromoTurismoFVG, локален туристички одбор, ќе ги рефундира домашните билети за воз на патниците кои пристигнуваат во градовите Трст и Удине и во крајбрежните ресорти Градо и Лињано Сабијадоре, во обид да промовира одржливо патување.

Регионот ќе ви даде и картичка со која ќе добиете бесплатен влез во музеи, бесплатен јавен превоз и попусти. Таму мора да останете најмалку две ноќи. Во регионот ќе најдете антички градови на уметноста, планини, километри и километри лозја и некои од најдобрите италијански плажи.

Една од двете дестинации на плажа е Градо или „мајката на Венеција“. Овој ресорт е изграден на острови во лагуна на околу 75 милји североисточно од Ла Серенисима.

Втората дестинација на плажа е Lignano Sabbiadoro, едно од врвните ресорт на плажа на Јадранот, заедно со Terrazza a Mare дизајниран во 1969 година, со док во облик на меур кој се забива во морето.

Лињано Сабијадоро е еден од главните ресорти на плажа на Јадранот

Трст е еден од големите градови во северна Италија, иако не секогаш се чувствува како Италија. Припоен од Австро-унгарската империја, која го направи свое главно пристаниште, тој беше вратен во Италија дури по Првата светска војна. Тоа значи дека постои култура на кафе во виенски стил, со цели делови од градот изградени од Австријците – исто така како постари области, па дури и остатоци од римското доба.

Share
Scroll to Top