Состојки:
150 гр гриз, 50 гр брашно, 1 лажичка прашок за пециво, 250 гр свежо сирење, 1 јајце, 50 + 50 гр путер (или масло), трошки од леб и сол
Подготовка:
Измешајте сирење, гриз, брашно, јајце, прашок за пециво, сол по желба и 50 гр растопен путер (или масло).
Направете компактна смеса, по можност со раце. Покријте со најлонска фолија и ставете во фрижидер половина час. Потоа формирајте топчиња со саканата големина. Препорачливо е да бидат помали кнедли бидејќи ќе пораснат при готвењето. Оптималната големина би била онаа на топче за пинг-понг.
Во поголемо тенџере ставете ја водата, а кога ќе зоврие ставете ги кнедлите да се варат. По некое време, нежно подигнете ги за да не се залепат.
Наскоро ќе испливаат на површината, а потоа гответе ги околу 10 минути.
Растопете 50 гр путер и во него додадете презла. Кога ќе добијат златеста боја и ќе замирисаат извадете ги кнедлите.