Специјалитети од свилена буба и штурци во кари: инсектите се враќаат на менијата во Јапонија

Специјалитети од свилена буба и штурци во кари: инсектите се враќаат на менијата во Јапонија

пред 9 месеци

Сашими од свилена буба или штурец кари се враќаат на менито во Јапонија бидејќи инсектите полека стануваат поодржлив извор на храна – и додека на некои им се едноставно одвратни, други ги сметаат за обично јадење или дури и деликатес.

На неодамнешниот одмор во Токио, 26-годишниот Такуми Јамамото се одлучил за специјален ручек со бубачки. Како дете, Јамамото вели дека понекогаш јадел скакулци во соја сос како закуски.

Овој пат во Токио се препуштил на кујната на база на инсекти.

„Забавно е да се биде во можност да се избере разновидна храна“, рекол Јамамото во кафулето Take-Noko, украсено со уметнички дела од инсекти и терариуми од разни бубачки, мравки и бубашваби.

„Се беше многу вкусно. Конкретно, јаболковината од воден инсект беше прилично освежителен и вкусен, како зелено јаболко“.

Ентомофагијата, јадењето бубачки, почна сериозно да се сфаќа на глобално ниво, откако ОН ги прогласија инсектите за остварлив извор на протеини за исхрана на глобалната популација која се проценува дека ќе порасне на 9,7 милијарди до 2050 година.

Влијанието на сточарството врз климатските промени, заедно со глобалните проблеми со безбедноста на храната поради екстремните временски услови и конфликти, исто така го зголемија интересот за висококвалитетна, исплатлива исхрана обезбедена од инсекти.

Додека некои потрошувачи мислат дека јадењето инсекти е забавно, Јапонија има богата кулинарска историја на инсекти како храна.

Скакулци, свилени буби и оси традиционално се јадат во региони без излез на море каде што има малку месо и риба, практика што се интензивираше поради недостигот на храна за време и по Втората светска војна, рекол Мичико Миура, вработен во Таке-Ноко.

„Нашата цел е инсектите да не се на менито посебно, туку да се уживаат на иста маса со зеленчук, риба и месо“.

Share
Scroll to Top