Тирамису е традиционален италијански десерт кој се состои од пандишпан натопен во кафе и збогатен со крем маскарпоне. Но постои и полесна, освежителна верзија полна со витамин Ц.
За сирупот лимончело: 240 мл ликер од лимончело, 240 ml вода, 100 гр шеќер, 180 мл свежо исцеден сок од лимон, 40 колачиња
За кремот маскарпоне: 450 гр маскарпоне, 350 гр шлаг, 150 гр џем од лимон, 60 гр шеќер во прав
Подготовка на лимончело тирамису:
Загрејте го лимончелто, водата, шеќерот и сокот од лимон во тенџере на умерена температура и често мешајте додека шеќерот целосно не се раствори. Оставете го сирупот на страна да се излади на собна температура. За тоа време со миксер изматете го кремот во шлагот. Во него измешајте шеќер во прав. Во посебен сад измешајте маскарпоне со џем од лимон. Внимателно изматете го шлагот во смесата со маскарпоне и лимон. Потопете ги колачињата во сирупот од лимончело и ставете ги во огноотпорниот сад во кој ќе ја подготвите тортата. Наредете ги бисквитите еден до друг по ред така што целосно да го покријат дното на тавата. Намачкајте ги бисквитите потопени во сируп со половина од маскарпоне, шлаг и крем од лимон. Над смесата ставете ги бисквитите потопени во сирупот и целата торта завршете ја со остатокот од кремот. Украсете ја тортата со малку кора од лимон доколку имате органски одгледувано овошје. Оставете ја тортата во фрижидер најмалку шест часа или преку ноќ.
Послужете изладено.