Ако прошетате низ кафуле во Шпанија, голем број луѓе веројатно ќе имаат кортадо во рацете. Тоа е многу популарен вид на кафе направено од еспресо и млеко. Згора на тоа, кортадо на шпански значи „сече“, па не е чудно што ова кафе е направено од еднакви количини на тие две состојки.
Иако кортадото потекнува од Баскија, не е сосема јасно како е измислен овој пијалок. Се претпоставува дека настанал затоа што жителите сакале да ја намалат киселоста на овој концентриран пијалок од кафе, но во исто време да го задржат неговиот вкус со користење на загреано пенесто млеко.
Кортадо се разликува од другите слични пијалоци базирани на еспресо првенствено по соодносот на состојките што влегуваат во него. Од иста количина еспресо и млеко се прави вистинско кортадо – обично 60 мл еспресо се мешаат со 60 мл загреано млеко, и се сервира во мала чаша.
Капучино, на пример, користи два дела еспресо со пет делови млеко, додека макијато комбинира кафе и млеко во сооднос 2:1. Доколку имате пристап до машина за еспресо, овој пијалок е многу лесен за правење. За оптимални резултати, користете свежо мелено кафе. Подготвеното еспресо веднаш прелијте го со загреано и пенесто млеко и послужете.