Украинската федерација го прогласи „Слава на хероите“ за официјален слоган

Украинската федерација го прогласи „Слава на хероите“ за официјален слоган

пред 1 година

Украинската фудбалска федерација во петокот објави дека контроверзната парола „Слава на хероите“ е официјален слоган на фудбалската федерација, иако УЕФА претходно нареди отстранување на паролата од нивниот дрес пред Европското првенство.

УЕФА во четвртокот потврди дека може да се заддржи мапата на Украина со Крим на дресот, како и паролата „Слава на Украина“, но дека „Слава на хероите“, фраза од Втората светска војна е „милитаристичка“ и мора да се острани.

Андриј Павелко, претседателот на Украинската фудбалска федерација замина на разговори со УЕФА во Рим, и на Фејсбук потврди дека 45-те члена на Управниот одбор на федерацијата ги одобриле слоганите „Слава на Украина“ и „Слава на хероите“ како официјални национални фудбалски симболи.

Украина мора да ги тргне политичките пароли од дресовите

Share

sunwin

tải sunwin sunwin tài xỉu sunwin club

sun win

tải sunwin

sun win

Scroll to Top