Доколку барате едноставен рецепт за торта во која ќе уживате, тогаш размислете за торта со бела чоколада. Ова е торта кој потсетува на сладолед што го прави совршен за овој период од годината, а подготовката е толку едноставна што и почетниците во светот на слатките можат да се фрлат во работата.
Состојки:
За кремот: 1 литар млеко, 3 пудинзи од ванила, 6 лажици шеќер, 100 гр бело чоколадо, 150 мл шлаг, 200 гр маргарин или путер.
За декорација: 150 гр бело чоколадо, 70 мл шлаг, 80 гр маргарин или путер.
Останато: 200 гр бисквити бисквити, 300 мл млеко, 1 лажица арома на ванила.
Подготовка: Во сад ставетего млекото, пудингот и шеќерот, измешајте ги состојките и оставете да зовријат. Во сварениот крем додадете бело чоколадо, мешајте додека не се стопи целосно. Префрлете го кремот во сад, покријте го со фолија и оставете да се излади. Изладениот крем измешајте го. Додадете маргарин или путер на собна температура и сè добро измешајте. Во друг сад додадете го шлагот и изматете го. Во кремот додадете го шлагот и соединете го. За да ги потопите бисквитите, измешајте ги во млекото и ставете аромата на ванилата. Секоја бисквит потопете го во подготвеното млеко и ставете ги во калап со димензии 22 х 28 см. Подготвениот крем намачкајте го врз бисквитите. Тортата можете да ја ставите во фрижидер додека ја подготвувате декорацијата. За декорација измешајте бело чоколадо, шлаг и исечкан маргарин или путер. Растопете ги состојките во микробранова печка или на пареа. Оставете ја декорацијата да се излади, па прелијте ја врз кремот. Тортата ставете ја во фрижидер да преноќи и така ќе се стегне.